Päivän polttava kysymys. Onko hymiöt vain vanhemman sukupolven nimitys samalle asialle? “Emoji” ja “hymiö” ovat molemmat tapoja ilmaista tunteita, tunnelmia ja viestejä visuaalisesti tekstipohjaisissa viesteissä, mutta niillä on eroja merkityksissä ja käytössä:

Mikä on hymiö?

Hymiö on yksinkertainen tekstipohjainen merkkijono, joka muodostetaan käyttämällä näppäimistön merkkejä. Esimerkiksi perinteinen hymiö “:-)” muodostuu kahdesta silmästä, nenästä ja hymyilevästä suusta: “:” (silmä) + “-” (nenä) + “)” (suu). Hymiöt ovat yksinkertaisia ja käyttävät perinteisiä näppäimistön merkkejä, joten niiden ulkonäkö voi vaihdella hieman eri laitteiden ja tekstieditorien välillä.

Mikä on emoji?

Emoji on kuvakkeiden tai ideogrammien käsite, joka ilmaisee laajemman valikoiman tunteita, esineitä, eläimiä, symboleita jne. Emoji ovat visuaalisia symboleita, jotka voidaan lisätä viesteihin käyttämällä erilaisia kuvakkeiden valikoita ja näppäimistöjen emoji-näppäimiä. Ne tarjoavat monipuolisemman tavan ilmaista tunteita ja viestejä kuin perinteiset hymiöt. Emoji ovat standardoituja, joten niiden ulkonäkö on yleensä yhtenäinen eri laitteiden ja alustojen välillä.

Yhteenveto

Hymiöt ovat yksinkertaisia tekstipohjaisia merkkejä, jotka luodaan yhdistelemällä näppäimistön merkkejä. Ne ovat perinteisempiä ja niiden ulkonäkö voi vaihdella.
Emoji ovat monipuolisempia visuaalisia symboleita, jotka ovat standardoituja ja tarjoavat laajemman valikoiman ilmaisumahdollisuuksia.

Nykyään termiä “emoji” käytetään usein yleisesti sekä hymiöistä että muista visuaalisista symboleista puhuttaessa, mutta teknisesti ottaen ne ovat hieman erilaisia käsitteitä.

Kirjoittajasta

Markus Aho.
Markus Aho
Yrittäjä
050 585 6005
markus.aho[at]funlus.fi
https://www.linkedin.com/in/markusaho/