Saavutettavuusvastaava-merkki: Askel kohti esteettömämpää digitaalista yhteiskuntaa

Kun Euroopan unionin esteettömyysdirektiivin siirtymäaika päättyy kesäkuussa 2025, se merkitsee suurta muutosta monille yrityksille, erityisesti verkkokauppojen alalla. Direktiivi koskee kaikkia tällaisia yrityksiä, joissa on vähintään 10 työntekijää. Tämä tarkoittaa, että monet jo olemassa olevat verkkokaupat joutuvat tekemään muutoksia varmistaakseen, että heidän palvelunsa täyttävät uudet saavutettavuusvaatimukset.

Esteettömyysdirektiivin tavoitteena on varmistaa, että kaikki digitaaliset palvelut – mukaan lukien verkkosivustot ja mobiilisovellukset – ovat esteettömiä kaikille käyttäjille. Tämä ei koske ainoastaan uusia verkkopalveluita, vaan myös kaikkia jo olemassa olevia verkkokauppoja, jotka joutuvat päivittämään olemassa olevia järjestelmiään vastaamaan direktiivin vaatimuksia. Tulevaisuudessa kaikkien verkkokauppojen, jotka kuuluvat direktiivin piiriin, on oltava esteettömästi navigoitavissa ja käytettävissä riippumatta siitä, käyttääkö henkilö apuvälineitä vai ei.

Saavutettavuuden huomioiminen hyödyttää monia suomalaisia

Saavutettavuus numeroina

Esimerkiksi ylläolevan kuvan tekstit eivät näy henkilöille, jotka käyttävät kuvatonta käyttöliittymää. Tällaisten kuvien tekstit kannattaa siis kirjoittaa saavutettavassa muodossa näin:

  • 15 % maailman ihmisistä ei pysty käyttämään verkkopalveluita, koska niitä ei ole suunniteltu oikein
  • Yli 1,2 miljoonaa ihmistä Suomessa tarvitsee saavutettavuutta
  • 20-25 % suomalaisista hyötyisi selkokielestä
  • Lähde: https://saavutettavuusdirektiivi.fi/

Saavutettavuusdirektiivin vaatimukset edellyttävät merkittäviä toimenpiteitä monilta yrityksiltä. Saavutettavuuden parantaminen voi sisältää muun muassa tekstien selkeyttämistä, sivuston navigoinnin helpottamista, kuvien ja videoiden saavutettavuuden varmistamista tekstivastineiden avulla sekä sen varmistamista, että kaikki toiminnot ovat käytettävissä näppäimistöltä. Nämä toimenpiteet eivät ainoastaan auta yrityksiä täyttämään lainsäädännöllisiä vaatimuksia, vaan ne myös parantavat käyttäjäkokemusta laajemminkin, mikä voi johtaa parempaan asiakastyytyväisyyteen ja sitoutumiseen.

Saavutettavuusvastaava-verkkokurssi tarjoaa yrityksille välineitä ja tietoa, jotka ovat välttämättömiä esteettömyysvaatimusten täyttämiseksi. Kurssin suorittaminen ei ainoastaan varmista, että yritys täyttää lain pykälän, vaan se myös osoittaa yrityksen sitoutumisen kaikkien asiakkaidensa palvelemiseen. Kurssin päätteeksi yritykset saavat Saavutettavuusvastaava-merkin, joka on tunnustus heidän pyrkimyksistään kohti esteettömämpää digitaalista ympäristöä.

Pyöreä, vaaleareunainen ja keskeltä tummapohjainen Saavutettavuusvastaava-merkki kurssin suorittaneille. Se on rekisteröity tavaramerkki.

Tulevaisuudessa esteettömyyden varmistaminen ei ole vain lakisääteinen vaatimus, vaan se on myös olennainen osa yrityksen sosiaalista vastuuta ja sitoutumista kaikkien asiakkaidensa palvelemiseen. Tämä muutos kohti esteettömämpiä verkkopalveluita tekee yhteiskunnastamme inklusiivisemman ja avaa uusia mahdollisuuksia yrityksille tavoittaa laajempi asiakaskunta.

Me Funluksella olemme luonnollisesti sitoutuneet saavutettavuusvaatimusten täyttämiseen. Tuemme suomalaisia yrityksiä lakimuutoksen käytännön asioissa parhaamme mukaan, ja siksi olemmekin asian suhteen ajoissa liikkeellä. Vaikka voimaantuleva direktiivi ei koske kaikkia yrityksiä, kannustamme jokaista huomioimaan omassa viestinnässään erilaiset ihmisryhmät ja edistämään saavutettavuutta kaikessa toiminnassaan.

Onpa yrityksesi missä tahansa vaiheessa saavutettavuuden matkalla, meiltä voi aina kysyä apua ja vinkkejä. Kurssimme vetäjänä toimii CPACC (Certified Professional in Accessibility Core Competencies) -sertifikaatin suorittanut asiantuntijamme Reetta Tanskanen, joka on perehtynyt verkkosivustojen saavutettavuuden monimutkaisiin kysymyksiin. Esimerkiksi Rautavaaran kunta ja SnellmanEDU ovat saaneet konkreettisia työkaluja hänen pitämänsä verkkokurssin sekä koulutuksien kautta.

Pysy mukana digitaalisen saavutettavuuden kehityksessä ja liity nyt Saavutettavuusvastaava-verkkokurssillemme. Varmistat samalla, että verkkokauppasi on valmis vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Voit myös pyytää tarjousta paikan päällä tai etänä järjestettävästä Saavutettavuus-koulutuksesta muun muassa täällä.

Kirjoittajasta

janne
Janne Puhto
FM, datanomi
050 556 8875
janne[at]funlus.fi
https://www.linkedin.com/in/janne-puhto-58bb705b/