Digipalvelusäädös – Askel kohti turvallisempaa ja vastuullisempaa verkkoympäristöä

Lyhyesti:

Digital Services Act (DSA) on EU:n digipalvelusäädös, jolla säädellään verkossa toimivia välityspalveluja ja alustoja (esim. markkinapaikat, sosiaalisen median alustat, sovelluskaupat). Säädöksen tavoitteena on edistää digitaalisten palveluiden turvallisuutta ja vastuullisuutta estämällä laitonta ja haitallista toimintaa verkossa sekä torjumalla disinformaation leviämistä.

Digipalvelusäädöksellä pyritään luomaan oikeudenmukainen ja avoin verkkoalustaympäristö, jossa käyttäjien turvallisuus ja perusoikeudet ovat etusijalla. Säädöksen päämäärinä ovat:

  • Kuluttajien suojeleminen ja perusoikeuksien turvaaminen verkossa lisäämällä valvontaa sekä vähentämällä laitonta verkkosisältöä.
  • Kilpailukyvyn, kasvun ja innovoinnin edistäminen sekä pienempien toimijoiden laajentumisen helpottaminen.
  • Käyttäjien, alustojen ja viranomaisten roolien tasapainottaminen mm. läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta edistämällä.

Digipalvelusäädös tuli voimaan elokuussa 2023 ja se on koskenut kaikkia verkkoalustoja helmikuusta 2024 lähtien. Suomessa valvontaa toteuttaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom sekä tiettyjen velvoitteiden osalta kuluttaja-asiamies ja tietosuojavaltuutettu. Erittäin suuria alustoja valvoo sen sijaan Euroopan komissio. Verkkotoimijoiden velvollisuudet riippuvat niiden roolista, koosta sekä vaikutuksesta verkkoekosysteemissä.

Kokosin alle muutamia nostoja digipalvelusäädökseen liittyen:

Ilmoitus- ja valitusprosessi

Digipalvelusäädöksen mukaan käyttäjällä tulee olla mahdollisuus helposti ilmoittaa palveluntarjoajalle, kuten esimerkiksi verkkoalustalle, kohtaamastaan laittomasta tai käyttöehtojen vastaisesta sisällöstä. Palveluntarjoajan tulee lisäksi tiedottaa ilmoittajalle, mihin toimiin ilmoituksen perusteella on ryhdytty. Lisäksi heidän kuuluu tarjota kanava valituksen tekemiselle, mikäli ilmoittaja ei ole tyytyväinen ilmoituksensa käsittelyyn.

Tiedonkulun parantaminen

Digipalvelusäädös takaa selkeät ja helpot tavat ilmoittaa laittomasta tai sääntöjen vastaisesta sisällöstä. Ilmoitusprosessin ollessa kunnossa tiedonkulku paranee ja palveluntarjoajat saavat nopeammin tiedon laittomasta tai loukkaavasta sisällöstä. Palveluntarjoajat ovat myös velvollisia reagoimaan nopeasti ja poistamaan tällaiset sisällöt. Tämä tekee esimerkiksi sosiaalisen median käytöstä turvallisempaa.

Alaikäisten parempi suojelu

Lapset ja nuoret ovat erityisen haavoittuvaisia digitaalisessa maailmassa. Digipalvelusäädös asettaa tiukempia sääntöjä, joiden avulla voidaan suojella lapsia ja nuoria paremmin haitalliselta sisällöltä ja estää heitä altistumasta esimerkiksi sopimattomalle mainonnalle ja muulle sisällölle.

Mainonnan läpinäkyvyys

Mainokset tulee merkata selkeästi mainoksiksi ja niistä tulee ilmetä mainostaja sekä mahdollinen rahoittaja. Säädös velvoittaa verkkotoimijoita myös kertomaan, miksi käyttäjälle kohdennetaan tietynlaista mainontaa ja mitä tietoja hänestä on käytetty mainoksen kohdentamiseen. Tämä lisää läpinäkyvyyttä ja antaa käyttäjälle paremman hallinnan digitaalisesta yksityisyydestään.

Funlus on sitoutunut digipalvelusäädöksen noudattamiseen

Me Funluksella haluamme olla mukana edistämässä digitaalisten palveluiden turvallisuutta ja vastuullisuutta. Mikäli törmäät sivustoillamme tai välittämillämme verkkosivuilla sisältöön, jonka uskot olevan laitonta, loukkaavaa tai sääntöjemme vastaista, pyydämme sinua ilmoittamaan siitä meille. Pidetään yhdessä yllä turvallista ja vastuullista verkkoympäristöä kaikille käyttäjille! Tarjoamme kaikille osapuolille oikeudenmukaisen ja reilun ilmoitus- sekä valitusprosessin, joista voit lukea lisää verkkoasioinnin puolelta. Verkkoasioinnin puolella hoituu näppärästi myös ilmoituksen tekeminen tarpeen tullen.

Mikäli digipalvelusäädös jäi vielä mietityttämään, voit olla meihin yhteydessä osoitteessa tuki@funlus.fi tai puhelimitse 010 508 2590.

Haluaisitko lukea aiheesta lisää? Tsekkaa Traficomin sivuilta webinaari sekä muita materiaaleja aiheesta.

Kirjoittajasta

maria
Maria Halonen
Asiakastuki, insinööri (AMK)
050 470 9620
maria[at]funlus.fi